Tez Konusu Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Başlık

Tez üniversite öğrencilerinin son dönmelerinde gerçekleştirmiş oldukları fikir çalışmalarıdır. Belirlenen bir konu hakkında görüş bildirilerek dosyalanır ve jüri heyetine sunulur. Bir tezin konusu, tezin sürecini belirler. O yüzden tez konusu seçmeden önce tez danışmalığı almak gerekir. Danışmanlar öğretim görevlilerinden oluşabileceği gibi bağımsız kişi veya kurumlar aracılığıyla da sağlanabilir. Konu seçildikten sonra tez için çalışmalara başlanır. Burada ki süreç konun kaynak zenginliği, erişilebilir kaynaklar veya daha önce üzerinde yazılmış tezler olarak sentezlenir.

1-      Konu Sınırlaması

Konu sınırlaması tez konusu seçmek için olmazsa olmazlardandır. Konu sayısını ne kadar azaltırsanız o kadar az seçenekler arasında tercih yapma hakkınız olur. Görünüşte negatif etki yapmış gibi görünse de doğru konuyu seçmek için seçeneklerin azaltılması olumlu sonuçlar verecektir. Öğrenciler için bu alanda tez yazdırma fiyatları seçenekleri de gündeme gelebilir. Tez yazım kurallarına uygun, içerik yönünden zengin tezler hazırlanarak öğrencilere teslim edilir.

2-      Konun Kaynak Zenginliği

Konulara genel itibari ile belirli alanda yazılmış makale ve bilimse yazılara yaslanır. Bu yüzden kullanabilecekleri; bilimsel dergiler, araştırma yazıları, görüş ve fikirler oldukça önem taşımaktadır. Zaman içinde hızla artan kaynak zenginliği öğrenciler için birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Literatür taramasına girerken kaynakların içinde kaybolup gidilmektedir. Bu da zaman kaybına yol açmakta tezin teslim süresinin geçmesine neden olmaktadır. Bu durumda güçlü kaynaklar ile desteklenmiş konular seçmek tez yazdırma ücretleri sürecinde olumlu geri dönüş sağlayacaktır.             

3-      Danışmanın Görüşü

Danışmanlar tez yazım sürecinden teslim edilme sürecine kadar öğrencileri yönlendirmekte, görüş ve fikir belirterek yardımcı olmaya çalışmaktadırlar. Tez konusu genel itibari ile danışmanların fikri alınarak gerçekleştirilir. Öğrenciler bağımsız olarak tez konusu seçememektedir. Fakat belirlenen konular dâhilinde tez konusu seçmek yine öğrencinin tercihidir. Bu yüzden konu seçiminde bulunmadan önce konular hakkında tez danışmalığı alarak bilgi sahibi olmak araştırma sürecinde oldukça kolaylık sağlayacaktır

4-      İlgilendiğiniz Konu Üzerine Eğilin

Tez yazmak zaman alıcı ve yorucu bir süreçtir. Tez konusu ne kadar öğrenciye veya yazana hitap ederse o kadar verimli bir süreç olur. Tez konusu seçerken ilgilendiğiniz bir konu veya alanda konu seçmek tezin yazım sürecini hızlandıracaktır. Bu da tezin zamanında teslim edilmesi demektir. Eğer size uzak gelen bir konu seçmişseniz tez yazdırma ücreti seçenekleriyle tezinizi teslim edebilirsiniz.

5-      Konun Detaylandırılması

Konular genel bir başlık altında toplanır ve tez yazım sürecine girilir. İşte bu genel başlık ne kadar detay içerirse tez yazma sürecinde o kadar kolaylık sağlar. Herkes basit konular almak ister. Genel başlıklar bu yüzden öğrencilere oldukça cazip gelmektedir. Örneğin ‘Gelir Vergisi’ üzerine tez yazmayı tercih eden öğrenci kaynaklar arasından kaybolup gidecektir. Fakat detaylı bir başlık olan ‘Gelir Vergisi ve Vergilemede Adalet İlkesi’ daha çok alt başlık gibi durmakta konunun kapsamının sınırlandırmaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Knight Online Human Irkları

Knight Oyun Yükleme ve Çalıştırma